Eigen-rijder-checklist

Snel de weg op als eigen rijder. Alle informatie van A tot Z vind je hier!

Wat heb ik allemaal nodig?

Zorg dat je alles op orde hebt voordat je de weg op gaat als eigen rijder.

Wij helpen een handje! Bekijk hieronder wat je nog moet regelen.

Wat heb je al? (0/18)

Gezondheidsverklaring

41,50 Eenmalig

Allereerst heb je om een vrachtautorijbewijs te halen een Gezondheidsverklaring nodig. Deze kun je regelen bij het CBR. Je wordt beoordeeld op je rijgeschiktheid. Mocht dit niet genoeg zijn om een verklaring af te geven dan kan een medisch onderzoek de doorslag geven.

De kosten van een standaard Gezondheidsverklaring zijn € 41,50 en kun je hier (Gezondheidsverklaring - CBR) regelen.

Vrachtwagenrijbewijs

2.850 eenmalig

Welke type vrachtwagenrijbewijs heb je nodig?

Vrachtwagenrijbewijs C1

Met een Vrachtwagenrijbewijs C1 mag je een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa tussen de 3500 kg en 7500 kg bedraagt.

Vrachtwagenrijbewijs C

Zodra je een Gezondheidsverklaring hebt, kun je lessen volgen voor rijbewijs C. Met een vrachtwagenrijbewijs C mag je een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa meer dan 3500 kg bedraagt. De lessen worden vaak in pakketten aangeboden. Twintig lessen kosten ongeveer € 1.800,00.

Zoek een rijschool bij jou in de buurt via: Rijschoolzoeker - CBR

Vrachtwagenrijbewijs C1E

Met een vrachtauto met aanhanger rijbewijs C1E mag je met een vrachtauto een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg. De massa van het motorvoertuig en de aanhanger is maximaal 12.000 kg.

Vrachtwagenrijbewijs CE

Over het algemeen heeft een eigen rijder rijbewijs CE. Het vrachtwagen aanhangerrijbewijs is nodig om te mogen rijden in een vrachtwagen met een middenas aanhanger, een oplegger of een twee-assige schamelwagen. Om je rijbewijs CE te halen, moet je eerst rijbewijs C halen. Twintig pakketuren kosten ongeveer € 1.800,00. Klik hier voor de Rijschoolzoeker - CBR

Na de lessen leg je een examen af bij het CBR.

Vier examens om eigen rijder te worden

Verkeer en techniek RV1, examen theorie

Je wordt getoetst op:

 • Gedragsregels
 • Verkeerswetgeving
 • Functie en werking verkeerstechniek

Het examen leg je af bij het CBR en is digitaal.

Kosten: €37,95

C1/C Praktische toets (VPTC1/VPTC)

Je wordt getoetst op:

 • Het laden, stuwen, vastzetten en lossen van lading
 • Voorkomen van criminaliteit en illegaliteit
 • Voorkomen van fysieke risico's
 • Invullen van een Europees schadeformulier
 • Maatregelen bij noodsituaties
 • Maatregelen bij gladheid en storingen

Het examen leg je af bij een gecertificeerde opleider in de vrachtauto.

Kosten: €430,00

C Toets besloten terrein (VPBC)

Je wordt getoetst op:

 • Voertuigcontrole
 • Manoeuvreren

Het examen leg je af bij een gecertificeerde opleider in de vrachtauto.

Kosten: €345,00

Examen Vrachtauto C1/C praktijk

Je wordt getoetst op:

 • Rijklaar controle
 • Professioneel rijgedrag
 • Verkeergedrag tijdens de rit
 • Bijzondere verrichtingen
 • Voertuigbeheersing richtlijn
 • Ergonomie en veiligheid

Het examen leg je af bij het CBR in de vrachtauto.

Kosten: €233,15

Code 95

800 Eenmalig

Tijdens het halen van je rijbewijs moet je ook je Code 95 halen. Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Hij wordt bijgeschreven op je rijbewijs en laat zien dat je vakbekwaam bent. Om deze bijschrijving te behouden, zul je iedere vijf jaar 35 uur nascholing moeten volgen. Je kunt kiezen uit verschillende cursussen om de basiskwalificatie Code 95 te halen.

Bestuurderskaart

114,95 Eenmalig

Als chauffeur van een vrachtwagen met een digitale tachograaf heb je een bestuurderskaart nodig. Een tachograaf registreert jouw rij- en rusttijden, je snelheid en de afstand die je vrachtwagen aflegt. Een bestuurderskaart is persoonsgebonden en wordt ook vaak een chauffeurspas of tachograafkaart genoemd.

De kosten van de cursus bedragen € 400,00. Voor het examen betaal je nog eens € 64,20.

Vraag je bestuurderskaart aan bij het Kiwa Register.

ADR Certificaat

464,-

Je overweegt gevaarlijke stoffen te vervoeren. Spannend! Om dit te mogen doen heb je een ADR-certificaat nodig. Als je het certificaat wilt halen moet je een cursus doen. Deze wordt afgesloten met een examen bij het CBR. Een ADR-certificaat is vijf jaar geldig. Wil je je specialiseren dan kun je ook het ADR-certificaat voor tanks, vervoer klasse 1 (explosieve stoffen) en vervoer klasse 2 (radioactieve stoffen) halen. Dit zijn allemaal aparte examens.

De kosten van de cursus bedragen € 400,00. Voor het examen betaal je nog eens € 64,20.

Klik hier voor erkende ADR-opleiders - CBR en ADR basiscertificaat - CBR

Inschrijving KVK

51,30 Eenmalig

Je bent niet alleen vrachtwagenchauffeur maar ook ondernemer. Je zult je daarom moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Hierna staan jouw gegevens in het handelsregister samen met je omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer. Dit is belangrijk voor de Belastingdienst.

Als je jezelf gaat inschrijven, moet je een bedrijfsnaam en rechtsvorm opgeven. Eigen rijders kiezen meestal voor een eenmanszaak of VOF. Houd er in dit geval rekening mee dat jouw privé-adres voor iedereen in te zien is, als je geen zelfstanding kantooradres hebt waar je kunt inschrijven. Je inschrijving start hier. (Inschrijven (kvk.nl))

De kosten voor het inschrijven zijn eenmalig € 51,30.

Zakelijke rekening

Nu je staat ingeschreven bij de KvK kun je een zakelijke bankrekening openen. Een zakelijke rekening oogt professioneler dan een privérekening. En doordat je jouw zakelijke inkomsten en uitgaven scheidt van je privéfinanciën, heb je beter inzicht in hoe je bedrijf financieel presteert. Als je een zakelijke rekening toch te duur vindt, kun je ook een extra privérekening openen. De meeste banken accepteren dit als je niet te veel transacties op deze rekening uitvoert.

Vergelijk hier de prijzen van zakelijke rekeningen: Vergelijk kosten van aanbieders

NIWO Euro vergunning

260

Je hebt aangegeven dat je nog geen eurovergunning hebt. De Eurovergunning is een persoonsgebonden ondernemersvergunning voor bedrijven die actief zijn in het beroepsgoederenvervoer over de weg. De vergunning is vijf jaar geldig.

Om deze vergunning te krijgen moet je voldoen aan een aantal eisen, die elke vijf jaar opnieuw worden getoetst, namelijk: vakbekwaamheid, betrouwbaarheid en kredietwaardigheid. Het aanvragen doe je hier (Eurovergunning | NIWO, Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie)

Je betaalt voor de vergunning de behandelkosten € 235,00 en het vergunningsbewijs € 25,00. Na vijf jaar betaal je € 120,00.

Transport-ondernemer diploma

2.751,30 Eenmalig

Je geeft aan dat je nog geen diploma Transportondernemer hebt. Deze heb je wel nodig om een NIWO-Eurovergunning te krijgen. Je vakbekwaamheid laat je namelijk zien met je diploma. Deze kun je bij verschillende opleiders halen. Tijdens de opleiding worden de volgende punten behandeld:

 • Bedrijfsmanagement
 • Calculatie
 • Financieel management
 • Personeelsmanagement
 • Wegvervoer goederen 1
 • Wegvervoer goederen 2

De zes examens worden uiteindelijk afgelegd bij het CBR.

De kosten voor de klassikale opleiding zijn ongeveer €1.900,00

De kosten van de examens zijn in totaal €851,30

Je kan jezelf hier aanmelden voor de opleiding. ONDERNEMERDIPLOMAS | +31 348 470 894

Let op: Misschien kom jij in aanmerking voor een vrijstelling, omdat je in het verleden een soortgelijke opleiding hebt gevolgd.

Verklaring omtrent gedrag

41,35 Eenmalig

Je zult een Verklaring Omtrent Gedrag moeten overleggen voor de NIWO-Eurovergunning. Deze toont aan dat jij en je onderneming betrouwbaar zijn. Je vraagt deze op bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dit kost ongeveer € 41,35.

Je kunt de VOG hier aanvragen Online VOG Aanvragen | VOG-aanvraag.nl | Snel en Eenvoudig

Jouw Droomtruck

Erg belangrijk is de truck waarmee jij je werk gaat uitvoeren. We begrijpen dat dit een hele investering is. Daarom is het goed om ook naar gebruikte trucks te kijken. Denk bij het kiezen van een truck goed over wat je gaat vervoer, hoeveel nachten je in de cabine slaapt en waar je gaat rijden. Hulp nodig? Met onze Truck Configurator helpen we je op weg.

Startkapitaal

9.000 Eenmalig

Het startkapitaal van 9.000 euro heb je nodig om je kredietwaardigheid te laten zien voor een NIWO-Eurovergunning. Wij kunnen natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken maar helpen je graag op weg naar dit streefbedrag. Neem contact met ons op en we gaan samen kijken naar jouw ondernemersplan. Je hebt minimaal 9.000 euro nodig voor het eerste vervoersmiddel. Voor elk extra vervoersmiddel komt er 5.000 euro bij.

Opdrachtgever

Je geeft aan dat je nog geen opdrachtgever hebt om voor te rijden. Maak je geen zorgen. Je hebt nog alle tijd om opdrachtgevers te zoeken. Je kunt ook zelfstandig op zoek gaan naar lading. Neem een kijkje op online portalen zoals Teleroute, Timocom of Uturn. Hier kan je zelf je opdrachten zoeken en uitvoeren.

Boekhouding

55 per uur

Je kunt nu gaan werken als eigen rijder. Vergeet alleen niet dat er nog meer bij komt kijken dan rijden. Zo zul je ook facturen moeten sturen en je belastingaangiften moeten doen. Je kunt dit zelf doen of uitbesteden aan een boekhouder. Prijzen verschillen, maar gemiddeld kost een boekhouder € 55,00 per uur.

Verzekering

Heb je jouw truck gekocht? Vergeet dan niet om je te verzekeren. Denk aan een truck-, oplegger- en vrachtverzekering, een ongevallenverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Je kunt je verzekeringen bij verschillende partijen afsluiten, bijvoorbeeld bij je bank of via TVM verzekeringen.

Tachograaflezer

300

Een digitale tachograaf is een elektronisch kastje met een leesvenster, twee openingen voor een bestuurderspas, een printer en een sensor die is aangesloten op de versnellingsbak van je vrachtwagen. De tachograaf legt de reisafstand, de snelheid en de rijtijd van jouw vrachtwagen vast. Zo wordt gecontroleerd of je je aan de regels voor rij- en rusttijden houdt. Je bent wettelijk verplicht om deze gegevens te bewaren. Een tachograaf slaat gegevens op in het interne geheugen van de bestuurderspas. Deze kan digitaal worden uitgelezen met behulp van speciale uitleesapparatuur: een tachograaflezer. Je kunt de gegevens uit de digitale tachograaf ook printen, zodat je jouw rij- en rusttijden ook fysiek bij je hebt. Je moet je digitale tachograaf een keer per 90 dagen uitlezen en opslaan op een computer. Doe je dit niet dan kunnen de gegevens verloren gaan.

Tolkast

Ga je in het buitenland rijden? Dan is het goed om een tolkast in de vrachtwagen te hebben. Een tolkast zorgt ervoor dat slagbomen bij een tolpoort automatisch opengaan. Daardoor hoef niet lang te wachten voor een tolpoort en heb je geen gedoe met bonnetjes. Je krijgt achteraf automatisch een factuur van de tol die je moet betalen. De kosten van een tolkast variëren per land.

Eurovignet

1400

Rij je een zware vrachtauto op de autosnelweg in Nederland, Luxemburg, Denemarken of Zweden? Dan betaal je extra belasting in de vorm van een Eurovignetheffing. De kosten van een Eurovignet zijn afhankelijk van het aantal assen dat jouw truck heeft.

Kijk of je een Eurovignet nodig hebt en bereken de hoogte van de heffing via: Evofenedex.nl
* Let op: de prijzen zijn indicatief. De prijzen kunnen per partij verschillen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze prijzen.