Home Interviews

Mo Isenia

Mo Isenia - Eigen rijder sinds 2021

Ik ben chauffeur, planner, monteur, boekhouder en customer service in één!

Mo is vanaf 2018 eigen rijder. Hiervoor reed hij voor zijn broer, maar kwam er al snel achter dat hij dit ook zelf kan. Zeker toen de vraag naar eigen rijders groter werd. Hij verteld over hoe hij overstapte en hoe zijn dagen er nu uitzien.

We spreken je even in je lunchpauze, maar wat ben je op het moment aan het laden?

"Op dit moment prei, maar ik heb nog een route vol groente en fruit voor de boeg. Het hele jaar door vervoer ik aardbeien, paprika’s, sla, witlof, noem het maar op. Ze komen uit de kas maar ook uit de volle grond."

Heb je altijd al groente en fruit gereden?

"Sinds ik op de vrachtwagen zit wel, maar van 2014 tot en met 2018 deed ik dit onder de naam van mijn broer. Hij heeft mij de fijne kneepjes van het vak geleerd. Ervaring met het ondernemerschap had ik al, want voordat ik op de vrachtwagen reed had ik een eigen kapperszaak."

Dat is een grote overstap, van kapper naar trucker.

"Zeker, maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Mijn broer had hulp nodig en het huurcontract van het pand liep af. Alles viel samen en de stap naar het groot rijbewijs was snel gemaakt."

Mijn broer had een checklist voor mij gemaakt. Superhandig en dat raad ik iedereen aan!

Wat heb je allemaal nog meer moeten regelen?

"In eerst instantie had ik alleen rijbewijs C en code 95 nodig. Verder werd alles geregeld door mijn broer, dat was echt top. Toen ik aangaf dat ik voor mijzelf wilde beginnen heeft mijn broer een checklist voor mij gemaakt. Superhandig en dat raad ik iedereen aan! Hierop stond wat ik allemaal moest regelen zoals de NIWO Eurovergunning en de verzekeringen."

Hoe ziet een dag met Mo eruit?

"Ik begin heel vroeg in de ochtend. Rond zes uur sta ik al bij mijn eerste klant. Ik controleer op mijn lijst hoeveel lege kratten en pallets ik achter moet laten. Daarna los ik ze en laad ik de volle kratten met groente of fruit terug in de bakwagen. Ik noteer hoeveel palletplaatsen deze lading in beslag neemt. Dit is belangrijk voor de facturatie. Zo heb ik iedere dag gemiddeld zeven à acht adressen. Aan het einde van de dag rijd ik naar de veiling in Hoogstraten en daar los de lading."

Ik ben chauffeur, planner, monteur, boekhouder en customer service in één!’

Wat maakt het eigen rijder zijn zo leuk?

"De afwisseling maakt het leuk! Ik ben de hele dag onderweg maar ondertussen bel ik ook met mijn opdrachtgevers en doe ik aan klantenbinding. Ik ben chauffeur, planner, monteur, boekhouder en customer service in één! Naast het rijden vind ik plannen het leukste om te doen. Ik rijd in een bakwagen, dus daar passen ongeveer negentien europallets in. Ik stippel mijn route van tevoren uit om zo efficiënt mogelijk te rijden, maar het kan altijd voorkomen dat er meer pallets klaar staan bij een klant. Dan pas ik mijn route ter plekke aan, zodat ik iedereen tevreden kan houden. Het kan ook voorkomen dat ik wat ruimte over heb en een extra adres erbij kan pakken."

Wat is de volgende stap in je carrière?

"Dat wordt een nieuwe truck. Voor nu is deze bakwagen goed, want ik rij regionaal. Maar helaas moet ik ook regelmatig nee verkopen, omdat de afstand te groot is en ik geen koelbakwagen heb. Zodra ik mijn werkgebied ga uitbreiden ga ik investeren in een koelbakwagen. Dat is een mooi vooruitzicht!"

Heb je nog tips voor startende eigen rijders?

"Ga ervoor! Of je nu dokter of tuinman bent. Als jouw passie op de wagen is, dan moet je die kans met beide handen grijpen en er alles aan doen om je droom werkelijkheid te maken. Daarnaast zou ik de startende eigen rijder adviseren om een checklist bij te houden. Dit heeft mij enorm geholpen."

Voor zo’n checklist hoef je nu niet meer het geluk van zo’n behulpzame broer te hebben. Deze kan je gewoon hier vinden, doe er je voordeel mee!

Relevante interviews

Britt Mulder - Eigen rijder sinds 2015

Britt Mulder

Lees verder

Arnoud Van Den Hoek - Eigen rijder sinds 2021

Arnoud Van Den Hoek

Lees verder

Rick Weijts - Eigen rijder sinds 2011

Rick Weijts

Lees verder